Program balKam 2024sreda 18.1.2023

Tovarna filmov (Tvornica filmova)
fotografija in režija: Silvestar Kolbas, Hrvaška, 2022, DCP, čb, 15′, svp
Posnetki zapuščenih in zanemarjenih prostorov Fotokemike, tovarne, specializirane za proizvodnjo fotografskih filmov in papirja, so bili narejeni z uporabo originalnih fotokemičnih filmskih negativov, ki jim je že zdavnaj potekel rok trajanja. Hkrati je to tudi zgodba o negativnem vidiku tranzicije, izginotju industrializacije in delavskih pravic.

21.00
balkam legende

V kraljestvu Zlatoroga
fotografija in režija: Janko Ravnik, Slovenija (Kraljevina Jugoslavija), 1931, DCP (posneto na 35 mm), 1.37, čb, nemi, 75′
Kraji, kjer prebiva mitološki Zlatorog, so cilji gorniške odprave. Predstavniki treh stanov, študent, železar in kmet, se odpravijo proti vrhu Triglava, slovenske svete gore. Prvo noč prebijejo v šotoru, naslednji dan se na poti srečajo s kosci, gozdarji in planšarji. Noč pred končnim vzponom prebijejo pri pastirici Lizi. Po osvojitvi triglavskega očaka se spustijo proti Bledu, kjer je njihovo skupno potovanje končano.

Glasbena spremljava v živo: Andrej Goričar (klavir).

21.30
balkam legende


četrtek 19.1.2023

Thanks for the ride
fotografija: Tristan Dragan, režija: Oton Bačar, Slovenija, 2020, DCP, barvni, 3’06”
Lokalni nasilnež sredi noči v svojem najljubšem pubu naleti na novo mlado natakarico.

Severni pol (Severen pol)
fotografija: Vladimir Samoilovski, režija: Marija Apcevska, Severna Makedonija/Srbija, 2021, DCP, 1.66, barvni, 15′, svp
Megleno igrišče, natrpana slačilnica. Margo ne spada ne na eno ne v drugo. Če izgubi nedolžnost, bo mogoče končno našla svoje mesto.

Mehka bitja (Mekana bića)
fotografija: Danko Vučinović, režija: Vana Škrabalo, Hrvaška, 2021, DCP, barvni, 18’43”, svp
Nena je pred kratkim začela delati kot pomočnica sedemletnega Dejana, dečka z
učnimi težavami. To je ena njenih prvih zaposlitev, Dejan pa je trd oreh, zato vsak trenutek prinaša nove izzive za oba. Stvari so videti precej brezizhodne, dokler na obisk ne pride belo mehko bitje.

Ko se zdani (Kad jutro svane)
fotografija: Jana Vuković, režija: Karmen Obrdalj, BiH, 2021, DCP, 4:3, barvni, 23′, svp
Osamljena sramežljiva punca dneve preživlja tako, da na strehi pije vino in čaka, da se vrne domov njen fant. Sluti, da je nekaj narobe – nenadoma je postal hladen. Pomanjkanje seksa in njegovo prijateljstvo z drugo žensko poslabšata njeno samopodobo. Gledamo, kaj se jima zgodi na tisti zadnji »še en dan«, ko ostaneta skupaj.

15.00
Kratki igrani filmi